Czekolada znana jest od wieków, choć dawne przepisy na jej przygotowywanie znacząco różnią się od tych obecnie stosowanych. Co tak naprawdę wiemy o czekoladzie?

Skąd wzięła się czekolada?

Mianem czekolady określa się produkt wykonany z nasion kakaowca właściwego. Był on już znany i przyrządzany przez Majów i Azteków. W niektórych sytuacjach był on nawet stosowany podczas rytuałów i magicznych ceremonii. Pierwotnie często czekolada bywała pita na gorzko lub ostro. Obecnie przeważa wariant z dużym dodatkiem cukru.

Odkrycie Ameryki spowodowało przewiezienie nasion kakaowca na Stary Kontynent, gdzie stawała się coraz bardziej popularna. W 1828 roku Casparus van Houten starszy wymyślił metodę proszkowania nasion tej rośliny. Nieco później Francis Fry uzyskał pierwszą tabliczkę czekolady, dzięki połączeniu kakao, cukru i tłuszczu kakaowego.

Wartości odżywcze – kostka czekolady kalorie

Czekolada jest produktem wysokokalorycznym. 100 gramów gorzkiej czekolady ma wartość około 550 kcal. W czekoladzie mlecznej kaloryczność jest jeszcze wyższa. Głównymi składnikami odżywczymi są w niej cukier i tłuszcze.