Oferta produktów żywnościowych jest obecnie bardzo szeroka. W sklepach, zwłaszcza w supermarketach, wybór jest tak ogromny, że wręcz może przytłaczać. Sklepowe półki uginają się pod ilością różnego typu produktów spożywczych. Paradoksem takiego wyboru nierzadko jest to, że dużo trudniej jest się na coś zdecydować. Może też występować poczucie, że nie wybrało się wystarczająco dobrze. Coraz częstszym kryterium wyboru jedzenia jest jego skład.

Zdrowie czy wygoda?

Wzrastająca świadomość konsumencka jest w ostatnich latach zauważalna, także przez producentów żywności. Można więc zauważyć w supermarketach działy ze zdrową żywnością, której asortyment wydaje się sukcesywnie się poszerzać. Jednakże lepsze i mniej szkodliwe składniki nierzadko wiążą się z dużo wyższą ceną, co niestety odstrasza dużą część ludzi. Oprócz walorów smakowych i przyzwyczajeń, cena odgrywa jedną z najistotniejszych ról przy wyborze produktów. Jednakże składy takich produktów nierzadko pozostawiają wiele do życzenia, na przykład skład chipsów, które zawierają wiele sztucznych konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Pomimo wzrastającej świadomości, cały czas właśnie te kwestie, a nie względy zdrowotne, wydają się odgrywać zasadniczą rolę.

Produkty spożywcze przechodzą stopniowe zmiany. Wpływa na to między innymi wzrastająca świadomość społeczeństwa dotycząca prawidłowego żywienia. Jednakże zmiany te są dosyć powolne, gdyż na codzienny wybór żywności wpływa znacznie więcej kwestii, niż tylko względy zdrowotne. Powoli jednak idzie to w kierunku coraz zdrowszego jedzenia.